Neden Bursa OSB ?
Bursa, 3 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin 4. Büyük kenti olup aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ticaret ve sanayi merkezi konumundadır.
Bursa’nın bu özelliği yüzyıllar öncesinden gelmektedir. Tarihi İpekyolu’nun Anadolu’daki son durağı olan Bursa, yüzyıllarca ipek ve ipekli kumaş ticaretinin ve üretiminin başkenti olmuştur.
Bursa aynı zamanda Balkanlar üzerinden Avrupa, Kafkaslar üzerinden Rusya ve Doğu Avrupa, İran üzerinden Orta Asya İle Ortadoğu coğrafyasını bütün bu bölgelere bağlayan önemli bi ticari köprü durumunda olan Anadolu coğrafyası üzerinde stratejik bir konumdadır.
Bursa günümüzde de pek çok entegre tekstil fabrikalarının faaliyetlerine devam ettiği önemli bir üretim üssüdür.
Bursa’nın sektörel anlamda kuvvetli olduğu bir başka üretim alanı da otomotiv ana ve yan sanayisidir.
Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayinde faaliyet gösteren 3 otomobil fabrikası bulunmaktadır.Türkiye’de imal edilen her 2 otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir. Bu durum Bursa’da güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapılanmasını sağlamıştır.
Yinede Bursa’da pek çok sektörde üretim yapılmaktadır. Makina ve metal ile elektrik ve elektronik, inşaat, deri, mobilya, kimya sektörleri bunlar arasındadır.
Bursa’nın Bir başka kuvvetli yönü de gıda tarım ve hayvancılık olmak üzere tarıma dayalı gıda sanayiidir. Bursa’da her çeşit konserve üretimi yapılırken, Türkiye’nin AB ülkelerine süt ürünleri satabilme yeterliliğine sahip 8 fabrikadan 3’ü Bursa’da bulunmaktadır.
Bursa’da 21 sanayi bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgelerde 2.200’ün üzerinde fabrika faaliyet göstermekte olup sadece bu sanayi kuruluşlarında 180 binin üzerinde işgücü çalışmaktadır.
Bursa OSB ise 1961 yılında kurulmuş olup Türkiye’nin ilk OSB’si durumundadır. Pek çok ilklere imza atan ve hep örnek olan Bursa OSB, TIR Parkı Alanıyla da ilk ve örnek olma özelliğini korumaktadır.
Bursa’nın bu üretim gücü dış ticaret işlemlerinin yoğunluğunu da beraberinde getirmektedir. Bursa, yıllık 13 milyar dolara yakın ihracat hacmiyle İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci şehri konumunda olup, ithalat işlemleriyle birlikte yıllık dış ticaret hacmi 25 milyar doların üzerine çıkmaktadır.
İşte böylesine önemli bir konumda olan Bursa’da lojistik işlemlerin neredeyse tamamı karayolu taşımacılığı ve yılda sayıları binlerce olan TIR’lar ile yapılmakta olup son derece önem arz etmektedir.
Bu noktadan hareketle; ülkemizin ilk ve her zaman örnek olma özelliğini muhafaza eden Bursa OSB önemli bir çalışmaya daha imza atarak Avrupa Birliği Konseyi kararlarına uygun 5 yıldızlı özelliklere sahip Avrupa’da sadece 10 ülkede bulunan Türkiye’nin ilk TIR Parkı Alanı Bursa’ya kazandırmıştır.